Har högern vunnit?

 

Många ledande socialdemokrater har gått över till högerns sätt att skriva och tänka.

 

För några decennier sedan var skolan och skolpolitiken en viktig del i socialdemokratins ambition att omvandla samhället i mer jämlik och demokratisk riktning. Det handlade, förstås, bland annat om allas lika möjlighet att få tillgång till utbildning men också, förstås, om innehållet och formerna i skolans arbete. Korvstoppning och auktoritära arbetsformer skulle ersättas av mer kreativitet och demokratiskt tänkande.

 

Nu verkar stora delar av socialdemokratin totalt ha tappat bort diskussionen om innehållet och formerna i skoldiskussionen och målet handlar bara om tillgänglighet. När sex ganska unga socialdemokratiska kommunpolitiker idag skriver på DN-debatt så påstår de rentav att ”Det ideologiska slaget om skolan är vunnet”. Nu när betyg och prov i stor omfattning är på väg tillbaka för att stödja korvstoppning och auktoritära arbetsformer!

 

Lika illa är förstås deras totala naivitet när det gäller friskolor. Det är nog det som artikeln i huvudsak är tänkt att handla om och deras budskap är att friskolor med vinstsyfte är lika bra som offentligt drivna skolor. Det behövs ingen djupare kunskap för att inse att friskolor leder till segregation, det visar ju också erfarenheten.

3 Responses to Har högern vunnit?

  1. Conth skriver:

    Märkligt resonemang. Jag har 3 barn i skolålder och i deras skola finns ingen likhetstecken mellan betyg och ”korvstoppning”. Betygen grundas inte på kunskaper som man lär ”utan till” utan på helt andra – mycket vettiga – kriterier. Svårt att tro att detta är unikt eftersom det framgår tydligt i skolplanen.

    Vad grundar du ditt uttalande om att betyg=korvstoppning på?

    • Lars Bjurström skriver:

      Betyg och prov ska förstås mäta något och därför behövs ett måttband eller motsvarande. Det kan nog utformas på olika sätt men leder till oundvikligen till att det rätta slås fast. I de allra flesta fall blir det också det lätt mätbara som ges företräde, alltså namn. årtal, formler och liknande. Exempel på det är inte svårt att hitta i hela skolsystemet.

  2. […] Enn Kokk är knappast ensam om sina åsikter. […]

Lämna en kommentar