Socialliberalismen sitter trångt

Det finns säkert många skäl till turbulensen i folkpartiet. Folkpartisterna har ju tidigare visat att de gärna byter partiledare. Men jag tror att ett viktigt skäl till kritiken mot Leijonborg är just att den socialliberala falangen i folkpartiet inte är nöjda med politiken.

Folkpartiet har utan tvekan tappat socialliberalismen som viktig ledstjärna. Det är ingen tillfällighet. Ett liberalt parti kommer alltid att i första hand slå vakt om den fria marknaden – det är ju själva fundamentet i den liberala politiken. Marknadskrafterna har ställt större och större krav på politiken att anpassa sig till marknadens logik. Då sitter socialliberalismen trångt!

 Marknaden önskar otryggare anställningar! Marknaden önskar större löneskillnader! Marknaden önskar lägre skatter! Då sitter socialliberalismen trångt!

En social politik kräver att vi är beredda att ta strid mot marknadskrafterna. Det kommer aldrig ett liberalt parti att göra. Den troliga utgången av stiden i folkpartiet är väl att Jan Björklund tar över som partiledare. Då sitter socialiberalismen trångt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: