Privatiseringens tredje och fjärde steg

Nu genomför den borgerliga regeringen privatiseringens tredje steg och bäddar för det fjärde steget.

Första steget var att driva fram entreprenader av kommunal/statlig verksamhet. Alltså att kommunen beställde tjänster genom upphandlingar av privata företag. Städningen blev en murbräcka i privatiseringens första steg. Billigare! Det var motiveringen den gången.

 Andra steget var att driva fram kundvalsmodeller. Eleven, pensionären eller vem det är får välja bland godkända utbildningsanordnare/vårdgivare. Kommunen betalar, den enskilde väljer, företaget levererar. Allas ökade valfrihet var motiveringen den gången. Vi ser hur friskolorna ökar segregationen.

Tredje steget är att den enskilde får betala lite extra om man önskar lite bättre. Det är just detta som är på väg att genomföras Regeringen föreslår nu ökade möjligheter för ideella organisationer att driva verksamhet inom omsorgsområdet. Nyamko Sabuni, som bland annat är ”folkrörelseminister” framhöll (i ett radioinslag) att det också ska vara möjligt att köpa tjänster utöver det som ingår i kommunens köp av organisationen. Ökad mångfald i utbudet är motiveringen. Men det resulterar i att den som har pengar får bättre valmöjlighet och sannolikt är det dom ”kunderna” företagen kommer att satsa på.

Fjärde steget är, förstås, att den offentliga finansieringen minskar. På en del områden kanske den helt tas bort. Privata aktörer är etablerade och den enskilde får betala själv, åtminstone om man önskar bra kvalité. Då är definitivt systemskiftet ett faktum. Klassamhället kommer att bli tydligare. 

Strategin är ingen överraskning även om många borgerliga politiker försäkrat att den offentliga finansieringen ska fortsätta. Jag har aldrig litat på det.

Tyvärr har vi varit naiva och i en del fal har socialdemokrater försökt övertrumfa borgerliga företrädare i privtiseringsiver. Troligen har syftet varit att ta udden ur den borgerliga argumentationen om mångfald och valfrihet. Det har inte lyckats.

Jag hoppas att socialdemokratin nu kan samla ihop sig och börja göra motstånd mot mer vinstintresse och segregation inom skola och omsorg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: