Varumärken

Jag blir alltid upprörd när företagens metoder att sälja mer beskrivs och avslöjas. Det blev jag också när jag såg ”Dokument inifrån: Varumärkt för livet” på söndagskvällen. Kanske lite konstigt att bli upprörd – det är ju egentligen inget nytt. Men ändå, metoderna blir alltmer påträngande och besvärande. Nu ska unga människor utnyttjas för att påverka sina vänner att köpa produkter med rätt varumärken.

Artister som är i början av sin karriär knyts upp för att bli lojala varumärkesambassadörer. När Naomi Kleins bok ”No logo” presenterades på svenska för drygt fem år sedan skrevs bland annat: ”Dagens globaliserade företag säljer inte varor utan varumärken. Därför invaderar reklamen varje ledigt utrymme i samhället, ockuperar människors tankar och drömmar, formar deras livsstilar. Allt är till salu och medborgaren förvandlas till konsument.”

Nu invaderar reklamen också de vänskapliga relationerna. Det var de nya metoderna som söndagens TV-program redovisade. Förkastligt men inte överraskande. Vinstdrivande företag kommer alltid att ta till de metoder de tycker att de behöver för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Därför bör vi ifrågasätta att det är vinstdrivande företag som styr alltmer.

One Response to Varumärken

  1. Martin Lind skriver:

    Jag missade TV-programmet och jag har inte heller orkat igenom hela Naomi Kleins rätt så pratiga bok, men jag delar din reaktion inför varumärkenas och vinstintressets kolonisering av vardagslivet. Det här skulle det behöva diskuteras mer om. Definitivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: