1:a maj

1:a maj är en dag då arbetarrörelsen mobiliserar. I Örebro var mobiliseringen bra i år och jag tror det gäller hela landet. Mobiliseringen gällde framförallt att protestera mot den borgerliga regeringens politik.

 Det är en självklar uppgift för en socialdemokrati i opposition och regeringen har verkligen inbjudit till detta. En politik för ökade klyftor mobiliserar arbetarrörelsen. Opinionsinstitutens siffror pekar på att en politik som leder till ökade klyftor inte heller är populär hos väljarna, tvärtom har ju regeringspartierna rasat rejält. Ett ras som är ganska anmärkningvärt, dels därför att det gått ganska kort tid dels också därför att det till stor del går bra för Sverige.

Det räcker naturligtvis inte med att mobilisera mot den borgerliga politiken även om det är en bra början. Nu börjar därför den viktiga diskussionen om den framtida socialdemokratiska politiken. Förhoppningsvis ger oppositionstiden åtminstone fördelen att det blir lite lättare att på bredden diskutera den politiska inriktningen.

Lite oro känner jag inför de signaler som ledande socialdemokrater skickar. Det verkar vara mer höger än vänster som gäller. Skolpolitiken verkar gå mer i rikning kunskaper än självständigt tänkande. Företagens villkor tycks ha hög prioritet. Och tillväxten har kopplat greppet om det socialdemokratiska tänkandet. Jag tror och hoppas istället att socialdemokratin ska utvecklas till ett verkligt vänsteralternativ.

 Ett vänsteralternativ som vågar ifrågasätta de grundläggande maktförhållandena. Ett vänsteralternativ som tar strid mot ökad kommersialism och konsumism. Ett vänsteralternativ som vågar använda orden systemskifte som något positivt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: