Privatiseringen fortsätter

Idag kom beskedet att regeringen vill sälja ut 8 % av Telias aktier. Det var väl ingen överraskning. Regeringen har ju sedan länge utlovat detta men framförallt är det väl en ganska logisk följd av avregleringen och den tidigare försäljningen av Teliaaktier.

Telemarknaden har flera år toppat ligan över branscher där det är mest klagomål från konsumenterna. Visst är det härligt med avreglering och konkurrens, men alldeles seriöst så menar jag att avregleringen måste ifrågasättas.

Telekommunikationer är helt enkelt för viktiga att lämna till en marknad som tar beslut där lönsamheten styr. Alla behöver bra telekommunikationer och helst till rimliga kostnader. Jag är alldeles övertygad om att mångfalden av företag ökar kostnaderna och, åtminstone på sikt, också priserna. Det kan inte bli billigare att två eller tre företag bygger master eller ledningar som fyller samma funktion.

Nä vi kommer i kontakt med den sk marknaden så kan vi också se och höra hur det fungerat. Inte har det saknats erbjudanden – jag utgår från att jag inte är den ende som fått många, många samtal från telefonförsäljare av teletjänster. Gratis, har en del sagt. Det är ju omöjligt att överlåta teletjänsterna till ett kommersiellt företag som säger gratis. Det är troligen lögn eller så kommer det inte att fungera!

Fantasin att konstruera taxor har varit stor. Potter, fasta avgifter, olika tider för hög- och lågtaxa för att ta några exempel. Och nu under senare tid höjda öppningsavgifter och märkliga metoder att mäta tiden. För en normalintresserad telekonsument är det nästan omöjligt att hänga med. Det har verkligen varit en illustration av hur marknaden kan fungera – dåligt alltså.

Thomas Östros kritiserar nu utförsäljningen bland annat därför att frågan om Telias kopparnät ännu inte är löst. En rimlig kritik men ännu rimligare hade väl varit att klara ut den frågan innan den första potten såldes ut för sju år sen.

Jag skulle gärna se ett statligt televerk.  Ett televerk som får ansvaret för all infrastruktur inom teleområdet. Ett televerk där politiska intentioner får styra utbudet med syfte att erbjuda alla bra teletjänster. Kanske kan det finnas utrymme för olika tilläggstjänster som skulle kunna skötas av privata företag. Bara inte detta får diktera villkoren för infrastrukturen och bastjänsterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: