Franska politiker

Det kommer många kommentarer om fransk politik idag liksom det kom igår. Det är självklart eftersom det avgörs idag vem som ska bli Frankrikes president. Förhoppningsvis skulle Ségoléne Royal kunna göra skillnad och det tror jag fransk politik och inte minst franska politiker behöver.

 Kanske är de franska politikerna de mest överklassiga i hela Europa, åtminstone bland de mera mogna demokratierna. I DN idag besöker reportern presidentkandidaterna parlamentsvalkretsar och försöker ge en lite mer pesonlig bild av personerna. Inga oväntade saker precis men jag fäste mig för några kommentarer från en kvinna som bott nära Ségoléne Royal när hon för 20 år sedan för första gången kandiderade till parlamentet. Då var hon alltså 34 år.

Här några smakprov: Det som slog mig först var hennes enkelhet.. Ségoléne Royal bäddade själv sängen… …hjälpte till att duka fram frukosten…  Hon tog på sig gummistövlar…

Detta alltså sagt som något mycket positivt och överraskande! Det säger åtminstone en del om väljarnas bild av franska politiker.

Jag är ganska kluven till fransk politik. Den känns väldigt överklassig men visar ibland också en förmåga att tänka lite mer självständigt och Frankrike har ju också många gånger visat en självständighet gentemot USA och amerikaniseringen. Kanske har det mest varit ett uttryck för en stark nationalism eller en stark nationell självbild.

Jag befarar att Sarkozy vinner dagens val och att det kan leda till en polarisering i det franska samhället. Det jäser i de invandrartäta förortsområden och Sarkozy har, åtminstone hittills, stått för den hårda linjen. Å andra sidan är det inte presidenten som har den avgörande makten i inrikespolitiska frågor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: