Snabblån – mikrolån

Snabblån är ett av den här veckans ”samtalsämnen”. SSU har polisanmält företag som lånar ut pengar snabbt, enkelt och med hög ränta. Det är uppenbart att många, framförallt ungdomar, hamnar i väldigt besvärliga lånefällor. Snabblånen är väl till för att stimluera ekonomins viktigaste faktor – konsumtionen.

Mikrolån var/är en sån god idé att det förra året belönades med Nobels fredspris. Det var Muhammad Yunus och Grameen Bank som fick dela på priset för dennna verksamhet. Framförallt många kvinnor har kunnat använda mikrolånen för att få igång eller expandera sina verksamheter. Mikrolånen ges enkelt och relativt snabbt. Mikrolånen var till för att stimulera ekonomins viktigaste faktor – produktionen.

Visst är låneidéerna i grunden ganska lika, även om skillnader finns. Den stora skillnaden är att de tillämpas under ekonomiska förhållanden som är väldigt olika. Sverige, och många andra länder, har (för länge sen) passerat den nivå när det det är ekonomiska stimulanser som ger rätt utveckling.

Vi borde inse att våra ekonomiska förhållanden kräver andra åtgärder än tillväxtstimulans. Hur skulle det vara med hushållning och rättvis fördelning. Vi borde våga ifrågasätta alla köpstimulerande verksamheter. Reklambranschen! Telefonförsäljning! Snabblån!

Annonser

2 Responses to Snabblån – mikrolån

  1. micro skriver:

    Det är upp till var och en person att ta ett mikro lån om dem vill!
    Ni på SSU går verkligen för långt! Inte nog med att vi betalar allt för mycket avgifter på vanliga banklån och för mycket skatt så skall ni sätta era näsor i vattnet?

    ge er nu för fan!

  2. Lars Bjurström skriver:

    Jag är inte säker på att denna ilskna kommentar är så väldigt genomtänkt. Syftet med SSU`s kritik är ju just att det är alldeles för höga avgifter. För egen del lämnade jag SSU för sådär 30 år sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: