Höger eller vänster?

I helgen håller miljöpartiet kongress, som vanligt i Kristihimmelfärdshelgen. Som vanligt finns frågan ”Höger eller vänster?” med på olika sätt. Som vanligt finns ett stort antal miljöpartister som vill undvika den frågan.

Jag tror att miljöpartiet måste hitta en väg i denna fråga om miljöpartiet ska framstå som ett verkligt seriöst parti. Många, troligen de allra flesta, miljöpartister menar att den finns viktigare dimensioner i politiken än höger-vänster. Jag tycker det är en respektabel hållning. Men det betyder inte att höger-vänster dimensionen inte finns eller att den inte spelar någon viktig roll.

Min egen övertygelse är att lösningen på miljöfrågorna finns till vänster i politiken. Det kommer att handla mycket om hushållning och rättvis fördelning. Jag tror att väldigt många miljöpartister håller med om  detta men ändå inte vill göra ett tydligt ställningtstagande för en vänsterpolitik.

Kan det vara så att miljöpartiets agerande i huvudsak styrs av taktiska överväganden? Kan det vara så att miljöpartiet satsar på att vara en ständig vågmästare? Kommer det att leda till en hästhandlarpolitik, dvs man är beredd att göra vilka affärer som helst? Då kommer inte miljöpartiet att långsiktigt vara ett ”verkligt seriöst parti”!

Säkert är det också så att många miljöpartister inte litar på socialdemokratins miljöengagemang och därför inte vill ta ställning till höger-vänster. Jag kan förstå såna tankar. Miljöpartiet bör ändå ta ställning till höger-vänster-dimensionen men andra partier bör också ta ställning till alla dimensioner i politiken. Hushållning-tillväxt. Centralism-decentralism.

Jag tror att miljöpartiets kongress nästa år infaller på 1 maj. Kanske betyder det nåt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: