Trådbussar

Radions nyheter berättar att etanol knappast är ett fordonsbränsle som löser några viktiga problem. Hälsoproblemen är likvärdiga med bensinens. Klimatpåverkan är i flera fall ungefär lika stora som med fossila bränslen. Åkerarealen kommer inte att räcka (ens) till de 600 miljoner fordon vi har idag. Det kan verkligen diskuteras om något av detta är nytt! För mig känns det som en resa tillbaka åtminstone 20 år.

Det var ganska nära att Örebro kommun beslutade att satsa på trådbussar i början av 90-talet. Det fanns ett principbeslut i kommunfullmäktige och ett första anslag (pengar alltså) var på gång. Valet 91 kom emellan och trots att de partier som stött trådbussidén stärkte sin ställning i kommunfullmäktige så stoppades förslaget. Det var kristdemokraterna som ändrade sig men om sanningen ska fram fanns skeptiker även inom socialdemokratin. Jag trodde stenhårt på trådbussidén.

 Kritiken handlade framförallt om att nya bränslen och bättre bussar med förbränningsmotorer var på gång – det var alltså 20 år sen. Fler alternativ än etanol nämndes och jag känner förstås till att biogas nu är på gång. Biogas är betydligt bättre än etanol men sämre än trådbussar.

Större misstag har naturligtvis gjorts och fler misstag kommer att göras. Det är ju oftast omöjligt att veta vilka nya lösningar som finns bakom hörnet. Min poäng är egentligen att vi nog måste sluta hoppas på nya helt geniala lösningar. Kärnkraften var ju en sån lösning. Freoner var också en sån lösning (starka farliga lösningsmedel kunde tas bort i industrin mm).

Visst ska vi satsa på teknikutveckling och andra smarta lösningar men vi måste också ha en sund skepsis till detta. Troligen är hushållning och användande av resurssnåla tekniker (till exempel elmotorer) viktiga inslag i en politik som ska vara långsiktigt hållbar.

Annonser

One Response to Trådbussar

  1. Nillan Molin skriver:

    Vad bra att du tar upp trådbussarna! En mycket bra idé som vi måste ta på allvar. Kom igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: