Public service

Public service kallas SVT, SR och UR, dvs de etermedia som ska driva en verksamhet i allmänhetens tjänst. Nu ska detta utredas av Rose-Marie Frebran och utredningen ska vara klar om exakt ett år. Jag tror att public service är en av de mycket viktiga frågor som påverkar hur vårt samhälle kommer att utvecklas.

Att kunna producera radio- och TV-program med nyheter, kultur och nöje oberoende av kommersiella krafter kommer att utgöra viktiga motkrafter till ett alltmer kommersialiserat samhälle. En kommersialisering som också tydligt påverkar ”traditionella massmedia” på många sätt. Ytligare förstås men också genom direkt påverkan som kan kallas ”kreativt samarbete” vilket innebär att annonsörer och journalister gör gemensam sak. P1-programmet Medierna redovisade detta för bara några dagar sedan.

Regeringens direktiv till utredaren verkar ju inte innehålla några väldigt stora förändringar och det är troligen det bästa utfallet (under dessa politiska omständigheter). Det verkar dock finnas en tydlig avsikt att begränsa public service-företagens programutbud. I direktiven finns en skrivning som innebär att varje program ska kunna motiveras ur public service-synpunkt. Då finns förstås faran att det blir de kommersiella företagen som avgör vad som blir över till public service. Nuvarande principer är att utbudet som helhet ska stämma med public service-idén.

Jag tror att det är viktigt att även breda underhållningsprogram görs i en kommersiellt oberoende TV/radiokanal. Inte vill väl ha matprogram, hemmafixarprogram bara i kommersiella kanaler och därmed lämna fältet helt öppet för matproducenter, prylproducenter att styra vilka inriktningar som ska gälla. Inte vill väl ha musik- och sportprogram som läggs upp i första hand för att de kommersiella finansiärerna ska kunna få tillbaka pengarna. Idag är naturligtvis public service-utbudet återhållande på hur de kommersiella krafterna slår igenom också i de kommersiella kanalerna. Vi som tittare kan ju jämföra. Släpp inte den idén.

Det är ju SVT/SR/UR som ”lagt beslag” på beteckningen public service men självfallet är det många fler verksamheter som skulle kunna kallas detta, till exempel mycket som kommunerna gör. Där kan vi också se riskerna med att kommersiella företag får definiera vad kommunerna ska tillåtas göra. Reglerna för kommunal verksamhet har (dessvärre) succesivt stramats åt med avsikten att inte konkurrera med privat/kommersiell verksamhet. Det har inneburit att kommuner tvingats anpassa sitt utbud inom områden som tidigare varit självklara ”i allmänhetens tjänst” (public service) därför att det dykt upp privata exploatörer. Så har det varit med motionssimning/motionsgymnastik som tidigare var självklart icke-kommersiell men numera har kommersiella aktörer dykt upp och tvingat kommuner till kompromisser. Så har det varit med lokaluthyrning till föreningar och småföretag som önskat lite konferensservice där kommunera tidigare självklart kunnat upplåta lokaler (i allmänhetens tjänst) men också här har kommersiella aktörer pressat tillbaka kommunerna. Anmälan mot Alnängsskolan är ett sånt exempel.

Tänk om nån börjar driva kommersiella parker! Kommer kommunerna då att tvingas minska sin parkverksamhet? Det är faktiskt ganska bedrövligt att de kommersiella krafterna flyttat fram sina positioner så att kommunerna tvingas underordna sin verksamhet i allmänhetens tjänst. Låt inte public-service-företagen (SVT/SR/UR) hamna i samma situation. Slå vakt om verkligt oberoende public-service-företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: