Ökade löneskillnader

Löneskillnaderna fortsätter att öka i Sverige. LO har just pekat på hur direktörslönerna rusat iväg och drar i viss mån med sig grupperna starx under. När jag började engagera mig politiskt (sent 60-tal) var det också mycket diskussion om löner och löneskillnader. De högst avlönade hade då ungefär 10 ggr en industriarbetarlön men i USA var skillnaden 1/100. Nu har Sverige närmat sig USA och motsvarande proportioner idag har angetts till 1/43. (Det känns väldigt exakt men ändå….).

 Tyskland hade länge en arbetsmarknad som var ganska lik den svenska, dvs starka fackföreningar (för de flesta), hygglig anställningstrygghet och ganska bra löner även för de längst ner i hierarkin. Sedan ett antal år har arbetsmarknaden förändrats i Tyskland och nu är låglönejobben på stark frammarsch. 5 euro i timmen är en vanlig lön men ännu lägre förekommer! Så låga löner går förstås inte att leva ett rimligt liv på och många heltidsarbetande måste få socialbidrag.

Flera av de förändringar som gjorts i Tyskland håller nu på att genomföras i Sverige. Lägre A-kassa, förstås. Stor satsning på ”hemservice” som trycker ner lönerna. Bemanningsföretagen kommer säkert att expandera även om det (dessvärre) inte är nån ny företeelse. Stor satsning på ”starta-eget”.

Jag känner mig inte alldeles övertygad om att socialdemokratin kommer att ta strid mot ökade löneskillnader med tillräckligt allvar. Mona Sahlin har varit tydlig när det gäller A-kassenivån men resten…?

Jag tror att ekonomernas argument att vi ”behöver” ökade löneskillnader för att marknadsekonomin ska vara effektiv har fått starkt genomslag. I viss mån håller jag med om detta argument även om jag är övertygad om att det inte är så enkelt. Min slutsats blir ändå inte att vi ska öka löneskillnaderna. Istället ska vi på allvar börja kritisera marknadsekonomin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: