Flumskola……..

Jag såg att Jan Björklund hyllade sin skoltid och menade att den var en viktig förklaring till att han lyckats bra i livet och i karriären (han uttryckte det inte exakt så). Jan Björklunds skoltid var alltså på 70-talet.

Min bild är att högerns kritik av skolan var väldigt lik den som Jan Björklund och högern i övrigt har fört fram de senaste cirka 10 åren (kanske mer). När jag blev ordförande i skolstyrelsen i Örebro 1980 så mötte jag många lärare som var bekymrade över minskad disciplin och ökad oro i skolan. Det var alltså den tid som Jan Björklund gick i skolan. Visserligen gick han inte i Örebro men jag menar att debatten var liknande i hela landet.

Den sk Kunskapsrörelsen hade bildats och drev krav på att skolan åter skulle satsa på kunskap och inte en massa flum. På sätt och vi tror jag att Kunskapsrörelsen hade mer rätt än Björklund. 70-talets skolpolitik präglades starkt av medvetna reformer för: 

  • Att fler skulle få tillträde till högre studier
  • Mer självständigt tänkande
  • Mindre tilltro till auktoriteter
  • Större ansvar i skolans arbete för hela elevens situation (kallades ibland lite slarvigt SIA-skolan).
  • Ökade inslag av demokrati i skolans arbete

Listan kan göras längre men i stora drag så fångar nog de här punkterna inriktningen om inte bara gällde under 70-talet men 70-talet var en intensiv period. Nu hyllar alltså Björklund den här tiden.

På en del andra sätt har de senaste 10 åren inneburit större förändringar i skolan än 70-talet. Jag tänker framförallt på skolvalet och friskolorna. Högern har varit mer framgångsrik inom skolpolitiken de senaste 10 åren än man varit på mycket, mycket länge. Det är förstås väldigt svårt att göra såna här jämförelser eftersom förutsättningarna är så totalt annorlunda.

Jag tycker ändå man kan påstå: Samma höger då som nu. Högern gillar inte att fler utbildningar blir tillgängliga för fler. Högern gillar inte demokrati skolan. Högern gillar inte att ungdomar lär sig självständigt tänkande. Lyssna på dom! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: