Elitens projekt

Det känns nästan onödigt att karaktärisera EU som elitens projekt. Midsommarhelgens rådsmöte har ju på ett övertydligt sätt visat att statsledningarna inte ens försöker få en folklig förankring.

Fördraget har förkastats i folkomröstningar i Holland och Frankrike, jag tror det är de enda som folkomröstat i denna fråga. Nu är det ju samma fördrag som kommer igen och nu kommer inga risker med folkomröstningar att tas. Möjligen i nåt säkert land.

Den här gången hölls texterna hemliga in i det sista och har därför har en kritisk diskussion nästan omöjliggjorts.

Det var väl just den här utvecklingen som var väntad. Dvs marginella förändringar och ett mycket snabbt agerande. Så gör makten när den vet att den har rätt!

Det går knappast att påstå att det nya fördraget är nån katastrof, det finns både plus och minus. Men EU´s motor kommer också framöver att vara den inre marknadens välsignelse och det demokratiska underskottet är nog lika stort nu som tidigare.

Européernas misstro mot EU kommer troligen att öka, åtminstone på kort sikt. Risken är stor att misstron också stänker på andra politiska instanser. Det skulle försvaga demokratin och det är troligen den största risken med nya fördraget. Möjligen finns det alltför många som deltagit i beslutsfattandet som gärna ser att demokratin försvagas. Marknaden finns ju ändå…………….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: