Utsläppsrätter

Sedan 1 januari 2005 måste stora anläggningar som släpper ut koldioxid ha sk utsläppsrätter. Systemet omfattar cirka 700 anläggningar i Sverige och 12 000 i EU-området.

För en dryg månad sedan levererade jag en rapport om hur dhandeln med utsläppsrätter fungerat under 2005 och 2006. Det var hyresgästföreningen region mitt som beställt rapporten. Nu har rapporten blivit offentlig och hyresgästföreningen har ställt ett antal frågor till beslutsfattarna om utsläppsrätterna.

Det är i hög grad motiverat att ställa många frågor om hur ett system kan bli så märkligt och, enligt min mening, så fel.

  1. Det har kostat hyresgästerna och förstås andra elanvändare ganska mycket pengar.
  2. Pengarna har framförallt hamnat hos ägarna till vattenkraft och kärnkraft.
  3. Miljöeffekten är praktiskt taget ingen.

Visst kan ett nytt politiskt instrument behöva prövas och trimmas men det finns faktiskt stor anledning att tvivla på att det är möjligt att utforma ett rimligt system – åtminstone att döma av hur utfallet faktiskt blivit.

Det fördelades alldeles för många utsläppsrätter. Det är därför miljöeffekten uteblir. Priset blev betydligt högre under de två första åren än man förväntat. Prisgenomslaget på el blev också betydligt starkare. Var för sig kan man väl förstå och kanske till och med acceptera att det blir så men att det kan hända samtidigt verkar väl ganska märkligt.

Det borde åtminstone vara självklart att om för många utsläppsrätter delas ut så ska priset bli lägre än man räknat med. Syftet vid fördelningen var ju att minska utsläppen genom att ett begränsat antal utsläppsrätter skulle fördelas.

Den stora ekonomiska effekten inom elsektorn uppkommer genom att det finns begränsade möjligheter att producera billig el. När handeln med utsläppsrätter infördes så ökade priset på den dyraste elen och därmed kunde också vattenkraftselen och kärnkraftselen säljas dyrare. Ingen kan väl egentligen ha menat att det skulle ske!?

Det är ett ganska knepigt system att tränga in i och dessa rader är inte ett försök att beskriva hur det fungerar. Det har jag gjort i en rapport och i ett antal bilagor som blir cirka 30 sidor. Du som vill ha del av detta kan mejla mig. Du hittar adressen under fliken ”Om mig”.

One Response to Utsläppsrätter

  1. Kenneth skriver:

    Kul att det blivit så gott genomslag på detta. Bra jobb!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: