Grönköping blir Blåstad

Under de senaste dagarna har jag försökt förklara hur systemet med utsläppsrätter för koldioxid har fungerat i Sverige och Europa under 2005 och 2006. Här kommer ett litet försök till liknelse:

 Grönköping har växt och blivit en stor stad. Det politiska klimatet har gjort att staden bytt namn till Blåstad. Men det är ändå i mångt och mycket Grönköping med en väldigt trång stadskärna och därför är det bara tillåtet med bussar och taxi i centralorten, dvs inga privatbilar men förstås cyklar.

Det är ändå lite trångt i staden, bland annat där taxi ska fylla sina bilar med bensin. Därför beslutar kommunen att införa ett tak för antalet tillfällen när bilarna får tanka och varje taxibil tilldelas gratis 750 tankningsrätter per år. Alla inser att det inte alls kommer att bli nån svårighet att efterleva eftersom man hittills bara tankat i genomsnitt 650 gånger per år.

Men taxiägarna börjar sälja rätterna till varandra och en och annan penningplacerare ger sig också in i spelet. Nu tycker man plötsligt att tankningsrätterna är värda pengar och höjer därför priset på taxiresor med 20 procent eftersom man måste använda tankningsrätterna om man ska köra sina bilar.

Den viktigaste trafiken sköts dock av bussarna som inte behöver tankningsrätter och heller inte får några sådana. Antalet bussar är begränsat eftersom det är lite trångt på gator och torg, ungefär som det är med kärnkraft och vattenkraft. Busstrafiken i Blåstad drivs marknadsmässigt och därför bestämmer bussföretagen att höja priset med 20 % nu när priset på taxiresor ökat.

Bussdirektörerna tycker att det där med tankningsrätter är en utmärkt idé. Det kommer alldeles säkert att påverka bonusen men knappast trängseln eller miljön eftersom det delades ut alldeles för många tankningsrätter. Det går ju förstås att minska antalet tankningsrätter och minska trängseln. Det kommer säkert att ge ännu bättre bonus!

Jo, jag menar på allvar att detta är ett rimligt sätt att beskriva hur handeln med utsläppsrätter har fungerat i Sverige under 2005 och 2006. Jag har skrivit en rapport som hyresgästföreningen region mitt beställt. Om du vill läsa rapporten så mejla mig! Du hittar adress under fliken ”Om mig”.

One Response to Grönköping blir Blåstad

  1. Nillan Molin skriver:

    Mycket bra liknelser! Heja, heja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: