”Obama drar in mer pengar än Clinton”

Så skrev DN i en rubrik (070703) i en rapport om valrörelsen inför nästa års presidentval i USA. Framförallt ska pengarna användas i ”för dyrbar TV-reklam”. Det var en kort artikel men DN bedömde uppenbarligen att just den ekonomiska styrkan var en nyhet i sig. Inget om politikens innehåll eller opinionsstödet bland väljarna.

Nog kan man lätt få intrycket att det defininitivt är pengarna som tagit över politiken. Jo, jag vet att det finns regler om bidragens storlek och krav på öppen redovisning av stora bidrag men ändå.

I Sverige avskaffades den 40-gradiga röstskalan för 100 år sen. Det var en röstskala där inkomst och förmögenhet avgjorde hur många röster man hade. Kanske kommer det att vara en viktig politisk uppgift att se till att vi inte av vår olika ekonomiska förmåga i den får ökad betydelse i den demokratiska processen – så som det uppenbarligen har i USA.

Vårt viktigaste insats för en stark och folkligt förankrad demokrati är att se till att partiet/partierna bärs fram av aktiva medlemmars arbete och inte genom massmediala arbetsmetoder. Båda sakerna behövs men tyngdpunkten måste vara de aktiva medlemmarna!

Viktigt är också public-service i radio och TV. Fria från reklam och fria att spegla politiska skeenden och olika partiers budskap. Utvärderingar av senaste valrörelsen visar påtagliga skillnader mellan kommersiella media och public-service. Kommersiella media var mer positiva till alliansen som hade opinionsmässigt övertag och kanske köpstarkare väljare?

Det offentliga partistödet är också ett litet bidrag till att minska betydelsen av att ha välbärgade sympatisörer. Men givetvis är det inte problemfritt med offentligt partistöd. Jag tror att det under vissa perioder bidragit till att betydelsen av medlemsaktiviteten har minskat. En stor del av partistödet utgår ju direkt till att anställa förtroendevalda och politiska sekreterare/annan stödpersonal. Därför är det viktigt att de resurserna också används för att stärka partiarbetet och inte bli oberoende av partiarbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: