Vem betalar?

Nu pågår utförsäljningen av för fullt framförallt i Stockholm. Allmännyttiga lägenheter blir bostadsrätter. Just nu såg jag att en förening köpt för 29 000 kronor per kvadratmeter. Snittpriset i området är cirka 10 000 kronor högre för bostadrätter som sålts senaste tiden.

Båda parter vinner menar en företrädare för det allmännyttiga företaget. Jag förmodar att han bland annat syftar på att försäljningsintäkten överstiger avkastningen på att hyra ut lägenheterna. Kanske inte alldeles enkelt att räkna ut men möjligen har han rätt.

Men vem betalar – egentligen? Eller kan alla inblandade vinna? Kan alla vinna?

Den sk vinsten uppkommer förstås genom att de med tunn plånbok inte ska bo i de lägenheter som nu blir bostadsrätter. Därigenom kan man ta bättre betalt. Bättre betalt kan man ta genom att man vänder sig till tjockare plånböcker och att man kan erbjuda ett boende där inte ”vem som helst” kan bo.

Ökad segregation är idén och den tycks fungera! Alltså fungera såtillvida att några nyblivna bostadsrättshavare blir miljonärer. 

Betalar gör alla som inte kommer att kunna bo i mer attraktiva områden. Men fler betalar. Bra hyresbostäder, som hyrs ut till självkostnad, håller nere priserna på bostadsmarknaden. Betalar gör därför också alla som idag inte äger en attraktiv bostad men som skulle vilja köpa – priserna har redan ökat! Men ännu fler betalar.

Vi kommer att få ett mer segregerat samhälle. Jag tror att priset för det är högt, mycket högt. Ett pris de allra flesta kommer att betala.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: