Marknaden ska styra!

Under de senaste 15 – 20 har marknadens principer flyttats in på nya områden och dessutom börjat tillämpas mer renlärigt.

  • Avregleringar av områden som tidigare betraktats som en del av den statliga/kommunala infratrukturen har genomförts. (El/tele…).
  • För viktiga välfärdstjänster har införts olika ”pengsystem” där kundval ska göra tjänsterna mer marknadsinriktade. (Bl a friskolorna).
  • Kommunerna tvingas minska eller sluta med verksamheter som anses konkurrera med privata vinstintressen. Kommunala gym, lokaluthyrningar och mat/kaffeserveringar har varit i näringslivets skottglugg.

Det är beklagligt att marknadens princip om vinstmaximering har tillåtits vara den avgörande faktorn om hur vi ska organisera samhället. Nu verkar ett nytt blad skrivas i denna historia. Nu vill marknaden ta nästa steg.

Det är friskvårdsföretagens organisation Frisk som har anmält den ideella föreningen Friskis & Svettis till konkurrensverket och skattemyndigheten. Såna här ideella föreningar bör inte tillåtas enligt företagsorganisationen Frisk. Friskis & Svettis gör ju att medlemmarna kan träna billigare än om de tvingades gå till ett privat (vinstgivande) företag. Sånt bör förstås inte tillåtas! Marknaden ska förstås styra vilka ideella föreningar som ska få finnas!

Mycket kan och bör förstås sägas/skrivas om hur marknaden flyttar fram sina positioner och vad vi får betala i sämre livskvalité för detta. Jag ska just nu bara ta upp en aspekt.

Under 70-talet och en stor del av 80-talet så innehöll den borgerliga propagandan ofta kritik mot idéer och försök att styra och reglera olika delar av samhället. Måltavlor för den borgerliga kritiken kunde vara obligatorisk sophämtning, kontroll av att skatteregler följdes (ett exempel var den sk generalklausulen). Den borgerliga principen var då att den enskildes rätt skulle sättas väldigt högt mot olika samhälleliga intressen. De samhälleliga intressena då var ofta solidaritet och gemensamt ansvar för miljön. Nu tycks de borgerligas intresse för den enkildes rätt och integritet ha minskat kraftigt. Nu är ju det samhälleliga intresset den privata företagens rätt att tjäna pengar!

De metoder som nu tillåts för att upprätthålla marknadens principer och företagens rätt att tjäna pengar är mycket långtgående. Husrannsakningar och kontroll av datorer är accepterade också för ganska måttliga lagöverträdelser (licenser och patent). Men nu är ju intresset ett annat. Marknaden och vinstintresset är mycket finare att slå vakt om än solidariteten. Men visst kan man undra var kritikenden borgerliga kritiken mot regleringar och kontroll har tagit vägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: