En skola för ett demokratiskt och rättvist samhälle!

Nu startar ett rådslag inom det socialdemokratiska partiet om framtidens skola. Jag blir faktiskt väldigt bedrövad när jag läser materialet och hör hur det presenteras! Bakgrunden till rådslaget förefaller vara att väljarna har bristande förtroende för den socialdemokratiska skolpolitiken. Är det sånt som kallas SIFO-krati?

Detr är tydligt att rådslaget syftar till att den socialdemokratiska politiken i allt väsentligt ska anpassas till den borgerliga skolpolitiken som länge pratat mer om ”kunskap”. Kunskap som i skolan så lätt blir mekanisk inlärning och fokusering på det mätbara, dvs namn, årtal, defintioner….

Rådslagsförfattarna verkar medvetna om detta och skriver bland annat att socialdemokratin vill satsa också på annat än kunskap ”som förmåga att arbeta tillsammans, kritiskt tänkande, social utveckling och demokratiskt förhållningssätt.” Brs så långt men ingenstans i materialet finns en diskussion om hur vi ska förbättra skolans arbete med dessa frågor. Det är uppenbarligen ”kunskapen” som ska gälla.

Tydligast kommer kanske ”kunskapsambitionen” till uttrycken i den sista av de nio frågorna som lyder: ”Lär sig eleverna mer om de får vara med och bestämma?” Svaret måste väl rimligen vara att man åtminstone lär sig hur man kan vara med och bestämma, men det är uppenbarligen inte tillräckligt. Demokrati i skolan kanske bara ska få förekomma om det ökar de mätbara kunskaperna eller…..

Det är förstås inget fel i att veta namnet på alla huvudstäder i Europa eller att kunna peka ut USA´s delstater på en ”blindkarta” (så hette det när jag gick i skolan). Problemet är ju att det skymmer annat mycket viktigare och belönar och utvecklar förmågor som jag är övertygad om att vi har nog av. Sen har det ju tillkommit över tio nya huvudstäder sedan jag gick i skolan och ännu mer påtagligt är naturligtvis förändringen av fakta inom andra områden.

  • Vi behöver mer av förmågan att hantera all information som sköljer över oss.
  • Vi behöver mer av förmågan att se nya möjligheter och lösningar.
  • Vi behöver mer av förmågan att samarbeta med andra.

Jag vet att begreppet ”kunskap” förändras men innefattar knappast ovanstående. Därför är det inte mer satsning på kunskap vi behöver. Hellre mera fl…..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: