Utbildning för skuldsättning

Den brittiska regeringen har föreslagit att de brittiska skolorna ska utbilda eleverna bättre i hur de ska leva för att klara stora skulder. Behovet är stort och kanske är det en rimlig åtgärd att skolan ska ge eleverna förmåga att hantera stora skulder. För stora skulder väntar de unga britter som vill ha nånstans att bo.

Kan vi lära nåt av Storbrittanien? En av Margret Thatchers stora ”reformer” var en omfattande utförsäljning av kommunala bostäder. Säkert har många gjort goda affärer men nu ska det uppenbarligen betalas. Nu finns inga rimliga möjligheter att hyra billigt, istället styr marknaden. Det är i hög grad de unga som får betala!

De borgerliga partierna i Sverige är uppenbarligen inne på samma linje som Margret Thatcher genomförde, alltså att kraftigt försvaga den allmännyttiga inslaget på bostadsmarknaden. Då ökar marknadens spelrum och priserna kan höjas ytterligare. Jag är övertygad om att detta kommer att ske. Det kanske är lika bra att införa utbildning i skuldsättning också i de svenska skolorna.

Bra tillgång till allmännyttiga bostäder påverkar hela bostadsmarknaden. Viktigast förstås för dem som har en svag ställning på bostadsmarknaden men många fler tjänar på ett bra utbud av allmännyttiga bostäder. Med allmännyttig menar jag bostäder som drivs utan vinstintresse och där självkostnaden är utgångspunkten för vilken hyra som ska betalas.

Vi skulle också behöva en mobilisering av många krafter för att försöka få ner kostnaderna för nyproducerade bostäder. Nyproduktionen påverkar på flera sätt hela bostadsmarknaden. Är det dyrt att bygga nytt så ökar ”förstås” värdet av det redan byggda, därför är nyproduktionskostnaden viktig. Det görs en del försök men jag tycker ändå inte att intresset är tillräckligt. Det kan bero på att nästan alla viktiga aktörer inom nyproduktionen också är stora fastighetsägare och därmed inte sådär självklart intresserade av att hålla låga nyproduktionskostnader. Med aktörerna så menar jag bostadsföretagen men också givetvis byggföretagen men många fler har ju sett sina villor/bostadsrätter öka kraftigt i pris och kanske tycker det finns viktigare saker att engagera sig i än att minska värdestegringarna.

Det är förstås obegripligt att i det här läget avskaffa fastighetsskatten. Det gynnar de som redan är stora vinnare.

Varför hörs inte de unga av? Kanske skolan ändå kan göra en insats. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: