Idrotten fostrar!

Jag läser några artiklar om onsdagens (1 aug) allsvenska match mellan Hammarby och Malmö FF. Matchen som bröts när ölmuggar började kastas in på planen.  Jag har ju ”bara” tillgång till tidningarnas bild av händelsen och Hammarbyledningens kommentarer, men jag tycker Hammarbyledningens kommentarer är så anmärkningsvärda att jag bara måste ta upp detta.

 Först Hammarbys VD som säger (NA 070803): ”Vi har hittills inte sett några exempel på att alkoholkonsumtion inne på arenan har någon skuld i supporterincidenter som denna…” ”Vi tycker det är bättre att fansen dricker öl inne på arenan så att vi har koll på konsumtionen…” Och Hammarbys evenemangsansvarige (DN 070803): ”Vi kan sätta upp nät, vi kan sluta sälja öl, men är det sådan fotboll vi vill ha?”

Det är väl när man ser såna här uttalanden man kan säga att inte vet om man ska skratta eller gråta. Uppenbarligen är det viktiga att kunna fortsätta med ölförsäljningen och det kanske är det som Hammarby borde ägna sig åt. Hammarby vill dra in pengar med vilka medel som helst tycks det.

Det är lätt att få bilden att idrotten många gånger har fått gå före när det gällt dåliga värderingar och dåliga beteenden som senare sprids till samhället. Idrotten fostrar, men till vad?

  • Inom idrotten florerar löner på extrema nivåer (då menar jag 10-tals miljoner om året) men också utövare utan lön och förstås hela skalan däremellan. Jag tycker man kan se en spridning av detta till hela samhället.
  • Hos idrotten tycks vem som helst kunna köpa sig en plats för ett skamfilat varumärke som behöver förbättras. Bara pengen är tillräcklig. Spridningen av kommersiella budskap och varumärken till hela samhället är ju väldigt tydlig. Det var genom idrottsevenemang som reklamen började ta sig in i public-service-TV.
  • Utslagningen av lågpresterande är förstås normen inom idrotten. Tyvärr ser vi nog en spridning även av detta.
  • Alkoholservering tycks ha blivit en basverksamhet för en del idrottsklubbar. Spridning…?

Jag tror säkert att det som ytterst driver de som engagerar sig i idrotten är idrottsliga framgångar. Problemet är nog att dessa framgångar kan motivera vilka aktiviteter och beteenden som helst när det gäller ”nåt så viktigt som idrott”. När isen väl brutits av idrottsverksamhet kommer fler att hänga på och det är väl det idrottsrörelsen alltid haft som mål, dvs sprida sina ideal till hela samhället. Möjligen har idealen tidigare varit andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: