Folkomrösta igen….

Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning om EMU, eller om man ska vara korrekt så vill väl ledningarna för alla partier som stödde ja-sidan ha en ny folkomröstning men inte ännu. Det är väl inte oväntat eftersom folket röstade fel vid EMU-omröstningen.

En intressant fråga är väl egentligen varför vi inte kan ha en ny folkomröstning om EU-frågan, dvs ska Sverige vara medlem i EU. Utfallet i den omröstningen var ju betydligt jämnare än i EMU-omröstningen. Dessutom är det väl numera uppenbart att på några punkter hade ”ja-sidan” fel.

Inför folkomrsötningen utlovades att den svenska alkoholpolitiken skulle avgöras av den svenska riksdagen. Så är det ju inte. EU`s olika organ har tvingat Sverige till eftergifteri många omgångar. Införselkvoterna höjdes för några år sen mycket kraftigt fel. Den tillåtna införseln (med billig alkohol) är nu ett viktigt problem och sätter press på de svenska alkoholskatterna. Alkoholreklam har vi blivit tvingade att tillåta. Och nu senast så måste har internethandel blivit tillåten. Vid internethandel kommer både kontrollen av ålder och skatteinbetalningar att bli praktiskt taget omöjliga.

Bland annat därför borde vi överväga en omröstning om EU-frågan. Det har ju dessutom gått en ganska lång tid, drygt tio år, sedan vi blev medlemmar. Men skillnaden är ju att den gången röstade ju folket rätt och då behövs ju ingen ny omröstning. Rätt betyder att folket röstade som makthavarna önskade. Typiskt för både EU- och EMU-omröstningen var ju att väldigt skilda makthavare kunde enas. Näringslivet, de stora politiska partiernas ledningar och (nästan) hela fackföreningsrörelsen stod på samma sida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: