Det kanske är rikedomen som är problemet….

Jag ska inte påstå att jag är nån särskilt objektiv läsare och lyssnare. Men nog är det väl så att det redovisas ganska mycket intressant underlag och fakta som visar att stora skillnader i livsvillkor ger väldigt stora problem, inte minst viktiga hälsoproblem hos dem som har de sämsta materiella villkoren. Och det är just skillnaderna som är viktiga inte nivåerna. Detta gäller (förstås) länder som nått en hygglig materiell nivå, dvs den nivå som Sverige passerade på 50-talet.

Jag har tidigare skrivit om Michel Marmot viktiga bok ”Statussyndromet” som övertygande visar detta. Igår var det ett bra program i P 1 som författaren Torbjörn Flygt ledde (han har skrivit bl a Underdog) som diskuterade påfrestningarna av ekonomiska skillnader. 

Gemensamt för boken och radioprogrammet är att de framhåller att det inte är materiella brister som är problemet utan just att man har det sämre än andra, är längst ner på samhällsstegen, känner sig utanför för att det står fel märke på tröjan. För socialdemokratin är ju detta knappast nån ny diskussion men nog får man ibland en känsla av att frågan inte är högst på dagordningen. I senaste valrörelsen kritiserade de borgerliga partierna fördelningspolitiska förslag och menade att ”Det är inte rikedomen som ska avskaffas utan det är fattigdomen”. Ingen sa egentligen emot detta. Jag tror vi ska börja säga emot. Jag tror att det nog är rikedomen som måste avskaffas. Jag tror att det är bara genom att avskaffa rikedomen som vi avskaffar fattigdomen.

Rikedom ger bland annat det som kallas positionsfördelar. Det är inte nåt som alla kan få. Positionsfördelar är ett nollsummespel. Hur höga genomsnittionkomster vi skulle få i Sverige så kan inte alla köpa en femnrummare på Strandvägen eller en egen ö i Stockholms skärgård. Alla kan inte heller få råd att hålla sig med städhjälp/hembiträden/pigor/trädgårdsmästare…. Det kan b ara de som har positionsfördelar. Därför måste vi avskaffa rikedomen för att avskaffa fattigdomen.

Jag tror också att det finns fler begränsade resurser (än lägenheter på Strandvägen och öar i Stockholms skärgård). Det gäller troligen ganska mycket av det som vi hittills trott har varit obegränsade tillgångar. Energi. Mat. För att bara nämna några drastiska exempel. Drastiska för att de illustrerar vilka elementära behov som det gäller.

Alltså: Låt oss säga klart och tydligt. Det är ett problem att en del har väldigt höga inkomster och förmögenheter!

PS. Idag skriver Mats Alvesson på DN-debatt som sin bok ”Tomhetens triumf”. Den boken handlar till stor del om just ”nollsummespel” även om det inte är det han poängterar i dagens DN.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: