Betyg på riksbanken?

Enligt SOM-institutet i Göteborg är riksbanken en av de samhällsinstitutioner som svenskarna har störst förtroende för. Kanske ingen överrraskning men väldigt orättvist.

Riksbanken i Sverige har förstås flera uppgifter men den som är mest krävande är förstås det penningspolitiska målet. Inflationen ska ligga på 2 % och en avvikelse på 1 % (både upp och ner) accepteras. Man kan bokstavligt säga att riksbanken har en sedelpress som verktyg. Ett mål och en sedelpress till förfogande.

Under många år så misslyckades ändå riksbanken att klara målet och hamnade under 1 % i inflation. Det fick de arbetslösa betala.

Jag tror det finns två förklaringar till svenska folkets mycket positiva omdöme om riksbanken.

  • Den ekonomiska utvecklingen varit väldigt god under lång tid.
  • Sedan riksbanken fick en självständig ställning så har det nästan varit otillåtet att kritisera riksbanken, åtminstone om kritiken kommit från våra viktigaste opinionsbildare. Göran Persson kom med en del kritik men det resulterade framförallt i en diskussion om det var tillåtet (för honom) att kritisera riksbanken.

Jag tycker riksbanken förtjänar kritik, men framför allt finna det anledning att diskutera riksbankens uppdrag. Det är inte rimligt att en centralbank som har viktiga styrinstrument bara ska ha ett mål som handlar om inflationen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: