Det är solidaritet.

28 augusti hade Kerstin Vinterhed en intressant krönika(?) på familjesidan i DN. Hon beskriver hur nyliberalismen gör att goda reformer ”förfuskas”. Bland annat tar hon upp alkoholpolitiken och beskriver ”den nordiska alkoholforskningens grand old man, Kettil Bruun….” eller snarare hans idéer.

Bruun menade att de missgynnade grupperna ska vara utgångspunkten när alkoholpolitiken utformas. Dessa ambitioner har ju också i hög grad funnits, åtminstone i några av de nordiska länderna. Nu håller detta på att krackelera till förmån för vintillverkarna och whiskyfabrikörerna som ju är utgångspunkten för EU´s politik. Det är inte solidaritet.

Men visst är det en intressant tanke att det är de missgynnade grupperna som ska vara utgångspunkten när politiken utformas. Gator, torg och byggnader utformas så att de som har svårast att röra ska kunna ta sig fram. Där en rullstolsburen kan ta sig fram är det oftast lätt att gå eller dra en barnvagn. Bra för alla! Det är solidaritet.

Eller bostadspolitiken!? Nog borde den utformas med utgångspunkt från de missgynnade. De med tunn plånbok. De som inte har en massa kontakter. Några såna idéer har inte den nuvarande regeringen. Den ansvarige ministern, Mats Odell, menar snarast att vi inte ska nån speciell bostadspolitik. ”Vi har ju ingen speciell lastbilspolitik” som han sa som förklaring. Det är inte solidaritet.

Jag tror det kunde vara konstruktivt att systematiskt gå igenom olika politikområden med de utgångspunkter som Kettil Brunn förordar. Det skulle kunna leda till solidaritet.

Undrar just hur förslagen om sänkt/borttagen fastighetsskatt, satsning på elituniversitet, tidigare betygssättning i grundskolan skulle klara en sån granskning. Eller för att vara ärlig – jag undrar inte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: