Sjukvård för högutbildade?

Ett forskarlag vid Huddinge sjukhus har kommit fram till att överlevnadsmöjligheten vid cancersjukdomar ökar ju högre utbildning man har. Det går att läsa bland annat i DN 30 augusti. Man skriver ”En trolig förklaring är att högutbildade har tätare läkarkontakter…”.

Samma dag redovisar Dagens Samhälle en undersökning som SKL (”Kommunförbundet”) har gjort som visar att kvinnor får sämre behandling i sjukvården. Längre väntetider, billigare medicin och mindre chans till njurtransplantationer är bara några av exemplen som finns i undersökningen.

Inte är det nån nyhet att vi har ett klassamhälle och stora orättvisor men är det verkligen så här illa? Sjukvården finansieras ju gemensamt och styrs av demokratiskt tillsatta personer, just för att vården ska ges efter behov!

I Örebro (kommun/län) valde landstinget att sommarstänga två vårdcentraler. Det blev vårdcentralerna i Brickebacken och Varberga. Jag har tidigare skrivit om detta just för att Varberga och Brickebacken är två av de områden med relativt stor andel arbetslösa, stor andel lågutbildade och därmed stor andel med låga inkomster. När såna prioriteringar görs så kanske de resultat som redovisas idag ändå inte är så överraskande.

Jag tror att det är i alldeles för hög grad har varit läkarna och läkarnas intressen som varit avgörande för vårdens planering och inriktning. Det har inte varit det bästa för folkhälsan. Demkratisera landstingen!

Den tanke jag förde fram häromdagen när jag skrev ”Det är solidaritet!” att politiken ska utgår från de missgynnade ska naturligtvis tillämpas också i hög grad på sjukvården. Då nämnde jag inte sjukvården för jag trodde nog att det redan fanns en sån inriktning men uppenbarligen inte.

Michel Marmot skriver i boken ”Statussyndromet” om stora skillnader i hälsa och livslängd beroende på klasstillhörighet. Boken är mycket läsvärd men han förklarar skillnaderna med i huvudsak andra faktorer än olika tillgång till sjukvård. Jag tror han har rätt men givetvis blir det ännu värre om sjukvården är organiserad i första hand för välutbildade män.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: