Banta försvaret!

Det tar emot lite men jag måste nog ändå hålla med regeringen. Det är rimligt att spara på försvaret!

Läget i Europa har ju ändrats mycket kraftigt de senaste decennierna. Riksdagen och regeringen har i princip försökt minska försvarskostnaderna men hittills lyckats mycket dåligt. Visst kan en viss tröghet accepteras för till exempel den typ av materialbeställningar som görs inom försvaret men det kan inte förklara alla de kostnader som dröjt kvar.

Det är inte så många år sedan som försvaret köpte ut ”övertaliga” officerare till höga kostnader. Det lyckades uppenbarligen för nu har försvaret officersbrist! Det är en av förklaringarna till att grundutbildningen/värnpliktsinkallelserna inte kunnat fullföljas som planerat.

Jag tror att försvaret i högre grad borde ledas av andra krafter än militärer. Jag tror att kårandan är improduktiv. Nyss hörde jag Håkan Syrén säga, precis som tidigare överbefälhavare, ”tala bara om vad vi ska göra så talar vi om vad det kostar”. Detta enkla sätt att hantera pengar till försvaret har säkert kostat många miljarder extra varje år. Därför behöva andra krafter som är med och styr förvarets planering och ekonomi i högre grad än det varit historiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: