Matpriserna ökar………..

Beskeden om ökade matpriser kommer nu allt tydligare och tätare. Jag tycker inte det är nåt stort problem även om det självfallet innebär ytterligare pressade marginaler för en del med låga inkomster. Men jag tror att de prishöjningar som nu genomförs bara är ett första steg på en utveckling som kan ge stora bekymmer för väldigt många.

Ökad efterfrågan och tillgången verkar minska. Utfiskning, vattenproblem och ökenutbredning minskar tillgången men det stora som sker är förstås att efterfrågan ökar och det är till den allra största delen väldigt glädjande. En allt större andel av världens befolkning har tillgång till pengar så att de kan köpa mat – varje dag.

Dessutom har matproduktionen fått konkurrens av bland annat energiproduktion när världens åkerareal ska användas. Valet borde vara självklart – dvs inget kan väl vara viktigare än livsmedel. Kanske kommer valet att ske på marknadsmässiga villkor, dvs den som betalar bäst får fortsätta köra bil och maten kommer inte att räcka!

Kanske är det pessimistiskt men jag tror att vi är i ett skede där jordens begränsade produktionsresurser kommer att vara en mycket viktig faktor för hur vi ska leva våra liv. Jag tror inte marknadsekonomin har svaret.

Marknadsekonomin är effektiv när det gäller att snabbt få igång produktion men om det inte är ”ekonomin” som är restriktionen utan jordens materiella förutsättningar då faller argumentet om marknadsekonomins effektivitet. Kvar finns marknadsekonomins problem med ojämlik fördelning, ett problem som kan få ännu mer barbariska effekter i en värld av knapphet.

Den omedelbara effekten av högre matpriser är förstås att alla som äger jordbruksmark blir rikare. Knapphet skapar alltså både rikedom och fattigdom. Det är marknadseskonomi. Nog borde vi kunna bättre.

Till detta kan naturligtvis läggas en hel del möjligheter inom livsmedelsproduktionen. Kanske kan en del tas bort. Tobak som ju odlas på en hel del jordbruksmark. Djurfoder för att vi ska kunnas äta mycket kött kan naturligtvis också ifrågasättas, Men detta ändrar inte huvudinriktningen, tror jag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: