Fastighetsskatten

Nu har den borgerliga regeringen presenterat sitt slutliga förslag om fastighetsskatten. Det är ganska mycket nyspråk när Göran Hägglund tar till orda – ja han var faktiskt med på presskonferensen, socialminister som han är.

Göran Hägglund pratar om att fastighetsskatten avskaffas. Sanningen är ju att den finns kvar (under nytt namn) men blir något lägre för alla och för dom som har taxeringsvärden över 800 000 kronor så införs ett tak. De med höga taxeringsvärden är förstås de stora vinnarna.

Det viktiga för Göran Hägglund, enligt hans uttalanden på presskonferensen, var att minska godtycket och nyckfullheten som ligger i systemet när höjda taxeringsvärden snabbt kan ändra skatten och därmed hushållens ekonomi. För alla dom som har taxeringsvärden en bit under 800 000 kronor (och det är väldigt många utanför storstadsområdena) så kommer höjda taxeringsvärden även framöver att slå igenom i höjda skatter.

 På nåt sätt definierade Göran Hägglund bort alla med låga taxeringsvärden som en del av verkligheten.

Jag tycker fastighetsskatten borde ligga kvar, i stort sett oförändrad. Det är en bra skatt som ger stabila inkomster till staten och med en rimlig fördelningspolitisk profil. Möjligen borde man ha infört en begränsningsregel av vilka höjningar som kan drabba en enskild fastighetsägare – gärna som ett uppskov tills försäljningen genomförs. Bakom höjda fastighetsskatter ligger ju alltid höjda förmögenheter hos fastighetsägarna.

Annonser

2 Responses to Fastighetsskatten

  1. Fredde skriver:

    Skillnaden är väl att den nya skatten inte har någon regel om att staten bara får ta 4% av inkomsten? Håller med om att den borde slopats helt.

  2. Lars Bjurström skriver:

    Bara för tydlighets skull. Jag har aldrig förordat att fastighetsskatten borde slopas. Tvärtom är det en rimlig skatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: