Nerikes Allehanda 26 september 2007

Hårdare kontroll av assistansbransch  Regelskärpning efter NA´s artikelserie om pengamissbruket”. Så toppar Nerikes Allehanda idag (26 september).  Rubriken/rubrikerna fångar nog väldigt bra några starka tendenser som borde diskuteras mycket mer.

 1. Kontrollerna på väldigt många områden håller på att öka. En del av detta diskuteras ganska flitigt men annat ganska lite. Jag tror att ”kontrollbehovet” till stor del är en följd av ökade motsättningar på praktiskt taget alla samhällsområden. Vi borde satsa mycket mer på minskade motsättningar snarare än ökad kontroll. Med ökade motsättningar menar jag i hög grad följderna av att se konkurrensen som främsta drivkraft i samhället. Ökad konkurrens som leder till ökade skillnader, stimulerar ”smarta lösningar”/ren girighet.

Den grundläggande samhällssolidariteten försvagas. Företagens hänsynslöshet ökar. Missbruk av informationsövertag. Allt detta måste leder till krav på ökande kontroll. Men jag menar att det måste finnas en annan väg. En väg som inte bygger på att vinstintressena (hos assistansbolag och andra) ska vara den grundläggande förutsättningen.

Jag menar att ökade kontroller av sjukskrivningar, assistansbolag, offentliga platser (kameror), insiderhandel mm i hög grad hänger samman med ett hårdare samhällsklimat och att kontrollerna ytterligare driver på åt det hållet.

2. Massmedias ökade makt har också ökat. Underrubrikewn är ju att det är NA som fixat förändringen och möjligen är det sant! (Jag tycker NA gjorde en mycket bra insats). Bedrövligt är förstås att ingen tog tag i frågan tillräckligt innan massmedia på allvar intresserade sig. För några dagar sedan redovisades i DN en stor undersökning som visade just detta. Det är gruppen journalister som upplever att de har den största möjligheten att sätta den politiska dagordningen – och den har ökat (journalisternas makt alltså).

Kanske inte så konstigt att en journalist är misstänkt för mutbrott. Det ligger ju liksom i sakens natur att det är makthavare som ”man mutar”. Ingen vet ju hur det går men i det fall jag tänker på är det ifrågasatt om åklagaren ska få tillgång till journalistens dator för att leta bevis. En viktig diskussion måste förstås vara: Hur kontrolleras journalisternas makt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: