Etiska fonder?

Etiska fonder dök upp som en möjlighet för ett tiotal år sedan. Vilken fantastisk idé! Tjäna pengar till sig själv och göra gott för andra! Finns det nån hake?

I dagarna har Dagens Nyheter redovisat hur några av de etiska fonderna har placerat spararnas pengar. Det är ingen tvekan om att god etik måste definieras väldigt rymligt om fonderna ska få godkänt. Banco fonder som var tidigt ute på den svenska arenan med etiska fonder har träffat fyra bolag som varit med på Multinational Monitors lista med världens tio värsta bolag ur miljösynpunkt.

Jag tror helt enkelt att det är en nästan olöslig uppgift att placera i de lönsammast och mest etiska bolagen. Kapitalismen fungerar helt enkelt inte så! Det är snarare rovdrift och låga löner som ger goda vinster än motsatsen. Tyvärr! Det är därför knappast nån framkomlig metod att med kapitalismens egna medel förändra dessa grundläggande förutsättningar.

Bancos pressansvarige kommenterar debatten på Bancos hemsida med några avslöjande meningar. ”Banco arbetar inte med en svart lista. Den arbetsmodellen är förlegad, leder inte till några förändringar – och den är framförallt inte lönsam.” Jag tycker nog inte det kan sägas tydligare. Det är lönsamheten som gäller – etiken blir mer en yta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: