Politiken och klimatet

Visst kan man fundera över hur klimatförändringarna så snabbt hamnat i fokus för den allmänna diskussionen. Jag menar att det varit känt, åtminstone sen början av 70-talet, att koldioxutsläppen kan leda till en uppvärmning. I mitten av 90-talet var FN´s klimatpanel ense om att det höll på att ske. Men först nu tycks många ta frågan på riktigt allvar. Varför just nu? Nåja, bättre sent än aldrig.

Nu är det läge att formulera en skarp politik som har bra förutsättningar att få ett brett stöd. Dessvärre verkar högern vara mer på hugget än vänstern.

Det var nog inte klimatfrågan som Reinfeldt tänkt sig skulle vara en av de dominerande frågorna som han ägnar sig åt. Jag har just hört honom prata (SVT 24) på utrikespolitiska föreningen i Uppsala på Uppsala universitet. Nån riktig glöd känns knappast men det är ändå ett försök att formulera en strategi. Lite pikant är det kanske också att han är ganska hyllande till den svenska politik som förts där moderaterna ofta varit pålitlig motståndare. (Bensinskatter, elcertifikat….). Bättre sent än aldrig!

Högern talar nu tydligt om de ”traditionella” marknadsekonomiska principerna, dvs ekonomiska styrmedel för att enskilda och företag ska göra rätt val och beslut. Jag tror att det kommer att ge en del effekter på utsläppen även om det finns en hel del direkt avskräckande exempel, bland annat handeln med utsläppsrätter så som den fungerar inom EU just nu.

Utmaningen måste ju vara att klara miljöfrågan och andra viktiga värden i samhället. Det finns skäl att vara orolig över att högerns lösning kommer att leda till kraftigt ökade skillnader i samhället. Sannolikt kommer priset på basala nödvändigheter så som mat, värme och transporter att öka kraftigt. ”Falukorven kommer att bli dyrare” sa Reinfeldt när han beskrev effekterna av att mer bränslen skulle produceras på jordbruksmark. Om han har rätt, och det tror jag han har, så finns det också tydliga vinnare: Producenterna av livsmedel och bränslen!

Vänsterns uppdrag måste väl vara att utforma en bra klimatpolitik som också kan genomföras med goda fördelningspolitiska effekter. Då är det knappast ekonomiska styrmedel på marknadens villkor som ska gälla. Det är nu hög tid att formulera ett verkligt alternativ till högerns ekonomiska politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: