Utsläppshandel….igen….bluff igen….!

Idag beslutade regeringen fastställa vad alla (som försökt följa frågan) sedan länge vetat. De utsläppsrätter för koldioxid som tilldelas industrin håller sig inom ramen för vad EU-kommissionen beslutat. Det innebär att svenska företag får mer än 10 % mer i tilldelade utsläppsrätter än som motsvaras av utsläppen 2006! Det var väl minskning som det skulle leda till….?

Jovisst var det minskning som var syftet och det förstår miljöminister Andreas Carlgren även om han inte åstadkommer det. I pressmeddelandet skrivs det därför ”Antalet utsläppsrätter som tilldelas företagen sänks från 24,9 miljoner ton till 22,5 miljoner ton årligen jämfört med den fördelningsplan som den förra regeringen lämnade till Europeiska kommissionen.” Ingenstans i pressmeddelandet nämns att utsläppen 2005 var 19,3 miljoner ton och att de 2006 var 19,9 miljoner ton! Det är att bluffa! Dvs försöka påskina att det är en sänkning när det är en ökning.

Dessutom har det blivit möjligt att köpa in motsvarande 10 % från länder utanför EU (så kallade JI- och CDM-projekt). Detta har inte varit varit möjligt tidigare. Men även här pratar man om en sänkning från 20 % till 10 %. Även den sänkningen är i förhållande till det (förhandlings-)förslag som den tidigare regeringen skickade till kommissionen. Det förslaget stöddes av den dåvarande borgerliga oppostitionen men blir förstås inte bättre av det.

 Jag tycker att hela handeln med utsläppsrätter bör ifrågasättas. Hittills har det inte lett till (praktiskt taget) några postitiva resultat för miljön. Däremot har det gett företagen stora vinster. Tyvärr underlättas ju inte en diskussion av att regeringen så här skamlöst försöker bluffa om sina beslut.

I våras skrev jag en rapport på uppdrag av Hyresgästföreningen Region Mitt om utsläppsrätter och dess effekter på miljön och (förstås) för hyresgästerna. Rapporten heter ”Dyrt och utan resultat”. Jag skickar den gärna!

Annonser

One Response to Utsläppshandel….igen….bluff igen….!

  1. Leif landén skriver:

    Hej Lars jag skulle att sänder mig rapporten som du gjort om utsläppsrätter/ Leif L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: