Ericsson – kollaps?

DN har under två dagar speglat det som de kallar Ericssons kollaps. Det är förstås det stors börsraset som började i tisdag som avses. Raset blev ju en följd av betydligt lägre vinstbedömningar. Jag ska inte ge mig in i detta men jag noterade två intressanta saker som redovisades i artiklarna i DN.

 Dels gjorde en utförlig beskrivning av förklaringen till den minskade vinsten. Förklaringen är att det är ”utrullning av nya nätverk” som ökat i omfattning på bekostnad av ”utbyggnad” och ”uppgradering”.  Och det skiljer mycket i vinstmarginaler. Vad döljer sig bakom detta? Jo naturligtvis de vanliga trick som vi vanliga konsumenter ständigt är utsatta för. När vi ska köpa teckna ett nytt abonnemang eller liknande så erbjuds vi skapliga villkor men när vi sen ska ändra eller uppgradera och sitter i klorna på en viss leverantör då blir det dyrt! Tydligare än Ericssons minskade vinst kan det väl inte redovisas. (Se DN onsdag).

 Onsdagen DN har rubriken ”Ericsson vi slippa kvartalsrapporter”. Det är VD´n Svanberg som uttalar sig och styrelseledamoten Sverker Martin-Löf har ett uttalande som är mycket kritiskt mot ”analytikernas budskap”. Kanske har de alldeles rätt. Min försiktiga undran är om dessa ledande näringslivsföreträdare har framfört det här budskapet när börskursen gått uppåt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: