Privata sjukhus

Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan ett privatdrivet och privatfinansierat sjukhus skulle komma. Först ut är barnsjukhuset Martina och som helt förväntat förläggs det i Stockholm. Det är så här den nya högerna kommer att ta sig fram. Inga storstilade strukturella förändringar av välfärdssystemen utan börja med en liten nisch och den vägen undergräva välfärdssystemen för det är förstås vad det handlar om.

Det var patetiskt att höra en företrädare för det planerade privata barnsjukhuset när han påstod att detta var ett stöd till den offentliga vården genom att det avlastade en del patienter. Givetvis är konstruktörerna bakom privatsatsningen smartare än så – dessvärre. På kort sikt kommer det att innebära att mindre orter kommer att få ännu svårare att rekrytera läkare. Stockholm är ju redan läkartätast i landet. På lång sikt är det givetvis ett hot mot en solidarisk finansiering av vården.

Vänstern borde förklara ”krig” mot privatiseringarna av välfärden. Dessvärre har stora delar av ”vänstern” under lång tid sjungit marknadens lov i alltför många sammanhang. Det är dags att sluta med det nu.

Vänstern borde istället för att acceptera marknadsmekanismerna systematiskt föreslå reformer som syftar till att minska sambandet mellan tjock plånbok och levnadsförhållanden! Alltså föreslå fler områden som styrs av andra mekanismer än den efterfrågan avgörs av individens ekonomiska styrka. Gratis (eller nästan gratis) tillgång till utbildning, vård, kultur är såna viktiga inslag i en vänsterpolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: