Journalismen är stark

Jag håller med Harald Ullman! Han skriver idag, 2 november, i Svenska Dagbladet om journalismen och dess seger som lett till Schenströms avgång. Det var en historia som passade massmedia på många sätt. Jag kommenterade detta kort redan den 30 oktober.

Massmedias makt har ökat väldigt påtagligt de senaste decennierna. Det är inte självklart att det är fel men frågan måste diskuteras. Och givetvis har vi ibland eller ofta anledning att glädjas över masmedias maktutövning, åtminstone i de enskilda fallen…

Jag tänker bland annat på Uppdrag granskning som för nån vecka sen avslöjade rent vidriga förhållanden för städare på ett antal hamburgerrestauranger. Det var ett viktigt reportage som dessutom ledde till en anmärkningsvärd snabb förändring.

Men ändå: Massmedias maktutövning är givetvis inte oproblematisk. Hur går urvalet till när massmedia utövar sin makt? Vad betyder massmedias maktutövning för andra aktörer?

Det finns givetvis en risk att massmedia väljer det enkelt redovisade när man gör sina reportage. Det är inte alltid detsamma som de viktigaste samhällsfrågorna. (Den senaste veckan är väl ett strålande exempel på motsatsen).

Samtidigt som massmedia har ökat sin makt har framförallt folkrörelserna tappat i betydelse. Det är ett allvarligt bekymmer. I fallet med städningen av hamburgerrestaurangerna är det naturligtvis direkt pinsamt att inte någon facklig organisation slagit larm långt tidigare. Nu stämmer det ”berörda” fackförbundet hamburgerrestaurangerna, det är säkert befogat men facket har inget att vara stolt över i detta fall.

Många folkrörelser (eller liknande) har börjat satsa alltmer på påverkan direkt genom massmedia istället för genom medlemmars aktivitet. På kort sikt kan säkert det vara effektivt men långsiktigt menar jag att det riskerar hota den demokratiska påverkan. En stark pressavdelning blir viktigare än många medlemmar och en stark pressavdelning kan köpas för pengar men det kan (väl) inte många medlemmar.

Vi ska ha stark massmedia, det är ett viktigt inslag i en fungerande demokrati. Massmedia kallas ju också tredje statsmakten – på 70-talet kallades den för fjärde statsmakten. Då fanns den lagstiftande (riksdagen), den verkställande (regeringen) och den dömande (domstolarna). Såvitt jag vet har ingen av dessa statsmakter avskaffats men nån har uppenbarligen petats ner av massmedia…. Kanske gör massmedia snart skäl för epitetet första statsmakten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: