Klimatfrågan – hetare än nånsin.

Igår (17 november) kom IPCC (FN´s klimatpanel) med ett dokument inför det sk klimattoppmötet på Bali i början av december. Årtiondets viktigaste dokument menar en av DN´s vetenskapsjournalister. Nu lägger man frågan i politikernas händer. Men dessvärre tycks forskarna i FN´s klimatpanel stå väldigt tomhänta. Läs gärna en svensk sammanfattning. (Hela rapporten finns också på naturvårdsverkets hemsida).

Kan man kritisera en internationell forskarpanel som fått Nobelsfredspris? Nää, men jag gör ett försök ändå.

Visst känns slutsatserna om klimatförändringar och orsakerna till dessa mycket gedigna. Det är förstås bra, men man kan knappast beskylla vetenskapsvärlden för att vara tidigt ute. Frågan har varit aktuell, åtminstone, sedan mitten av 70-talet men det tog bortåt 20 år innan det kom någorlunda eniga besked.

Men den viktiga kritiken är inte senfärdigheten utan att klimatpanelen inte tydligt vågar säga att minskningarna av utsläpp måste ske där de är som störst, dvs i den ”rika världen” och då framförallt USA som överlägset toppar utsläppen per capita.

Klimatpanelen slår fast att ett koldioxidpris på 20 – 80 dollar per ton koldioxid skulle vara ett effektivt instrument! Fram till 2030 skulle det stabilisera koldioxidhalten i atmosfären (till cirka 550 ppm).  Bensinpriset skulle då höjas med cirka en 50-öring per liter och elpriset kanske en 10-öring per kWh. Hur klarar du det? Är det en rimlig uppoffring för att undvika katastrofen? Kan det vara så enkelt?

Det är ju inte du som kommer att påverkas utan det är är förstås de som har en ekonomi där några kronor om dagen verkligen betyder nåt! De som idag nästan inte alls bidrar till utsläppen. De som inte alls har bidragit till de historiska utsläppen.

Det är den frågan som forskarna nu lägger i politikernas knä. Självklart är det en politisk fråga men nog borde forskarna kunnat bidra lite mer och framförallt är de knappast värde den hyllningskör som sjungit för dom, särskilt det senaste året.

USA måste ta sitt ansvar liksom givetvis Europa. Allt annat saknar trovärdighet och kommer troligen bara att befästa de oerhört stora skillnader som finns i världen. Naturligtvis måste också andra länder, till exempel Kina, också begränsa sina utsläpp men det är svårt av oss att kräva insatser där så länge som våra egna utsläpp är högre!

One Response to Klimatfrågan – hetare än nånsin.

  1. Leif Landén skriver:

    Hej Lars du skriver i den blogg om det globala klimatet , vad har du för ider man kan göra lokalt i Örebro kommun ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: