Public-service debatt

På torsdagseftermiddagen arrangerade Radio Örebro en debatt om public-service på Örebro Universitet. Framtiden för public service utreds ju just nu av örebroaren och kristdemokraten Rose-Marie Frebran. Hon deltog på debatten. Moderaternas förre talesperson i mediafrågor, karlskogabon Ola Karlsson deltog också.  I debatten deltog också Göran Eriksson som forskar om mediafrågor på Örebro Universitet och Cilla Benkö, biträdande programdirektör på Sveriges Radio.

 Framtidens public service är en oerhört viktig fråga. Jag menar att bra radio- och TV i allmänhetens tjänst är väldigt viktiga inslag i en fungerande demokrati. Det finns hot mot fortsatt bra radio och TV. Tyvärr handlade debatten för lite om detta och för stor tonvikt blev det på Sveriges Radios ”halvinterna” frågor. Debatten (tror jag) kommer att finnas i sin helhet på Radio Örebros hemsida från fredag eftermiddag.

Hoten mot public service kommer från de allt kraftfullare kommersiella media. Det finns nog en politisk opinion som menar att public service bara ska syssla med sånt som de kommersiella media inte vill hålla på med. Moderaten Ola Karlsson ingår i den opinionen även om han presenterar det lite annorlunda. Jag tror att en sån inriktning skulle vara väldigt negativ för public service. Dels skulle fältet lämnas fritt för kommersiella krafter att styra programutbudet inom stora områden som nöjen, sport för att bara nämna några exempel. Idag görs ju också såna program av SVT/SR och sätter därigenom gränser för vad publiken accepterar i kommersiella kanaler. Troligen skulle det påverka utvcklingen av public service negativt om medarbetarna skulle veta att framgångsrika programidéer som tas över av kommersiella kanaler kommer att läggas ned i den ”egna kanalen”.

Debatten kom inte särskilt mycket att handla om detta kanske delvis för att den mest public service-positiva linjen företräddes av en direktör (Cilla Benkö) på Sveriges Radio. Nog borde det finnas andra debattörer som driver frågan om en stark public service. Cilla Benkö gjorde dessutom ett mycket remarkabelt uttalande (se mer om detta snart).

 Tre intryck av debatten, sammanfattningsvis:

  • Vänstern måste aktivera sig i denna debatt – jag förstod att det hade gjorts försök att få en sån debattdeltagare men att man inte hittat nån!
  • Det finns ett hot mot ett fortsatt public-service. Troligen är hoten mot SVT starkare än mot SR.
  • Debattens mest anmärkningsvärda uttalande stod Cilla Benkö för. På en fråga vad hon tycker om att public-service utreds så svarade hon: ”Det är aldrig tillfredsställande att stå under lupp”. Hon är alltså direktör på ett företag (SR) som har till uppgift att granska andra!

 Jag gillar public service, särkilt gillar jag P 1 i Sveriges Radio men inte ens public service är så bra och viktigt att den kan slippa granskning. Massmedia har stor makt och behöver granskas mer och inte mindre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: