Granska makten

Makten måste granskas. Till dagens maktutövare hör i allt högre grad massmedia och journalisterna. Det är därför mycket bra att ekonomijournalisten (!) Knut Kainz Rognerud har granskat en del av ekonomijournalistiken och redovisar detta i en artikel på DN Debatt idag. Redovisningen är ganska avslöjande och man kan förstå att de stora företagen (liksom andra) satsat stort på sina informations- och pressavdelningar. Det är så man ska sätta dagordningen!

Den granskning som Knut Kainz ägnat sig åt handlar om hur kritiskt eller välvilligt Ericsson har behandlats. Det framgår (bland annat) att ”Aktieägarperspektivet har blivit mycket mer framträdande i nyhetsjournalistiken….”. Jag tror att det är en av de viktigaste förändringarna, alltså just perspektivskiftet, och många har nog bidragit till detta.

Jag drar mig till minnes när ekonomijournalistiken var relativt ny (?) åtminstone i form av egna nyhetsprogram. Då, i skarven mellan 80- och 90-tal så började många få poblem att klara sina räntebetalningar. Det rapporterades i ”det ordinarie” nyhetsprogrammet och det gjordes intervjuer med några socialarbetare (skulle väl kallas biståndshandläggare idag).

Några minuter senare kom ”ekonominytt” eller vad det hette och berättade om risker för en bankkris och vad som möjligen skulle kunna ske med bankaktierna. Båda perspektiven hade åtminstone redovisats men jag har en känsla av att turordningen idag skulle vara en annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: