Klarspråk om utmaningen

Igår (27 nov) kom FN-organet UNDP med sin årsrapport. Det är betydligt tydligare besked än klimatpanelen (IPCC) har lyckats prestera. Dels menar UNDP att kraven på utsläppsreduktioenr är högre men framförallt vågar UNDP visa att det är ”västvärlden” som står för de riktigt stora utsläppen.

USA och Kanada släpper ut 200 ggr så mycket som Etiopien, räknat per person. Sverige och övriga Europeiska länder har lägre utsläpp än Nordamerika men tillhör naturligtvis ändå de länder som ”toppar” utsläppsligan. Det är därför ”västvärlden” som måste ta det huvudsakliga ansvaret för minskningarna!

 Utsläppen måste minska med 80 % till 2050, enligt UNDP. I en optimistisk rapport räknar EU med att kunna minska utsläppen med 11 % fram till 2010 jämfört med utsläppen 1990. Det är bra men givetvis långtifrån tillräckligt och det finns väl anledning att tro att de sista ”procenten” är svårare att klara än de första.

Samtidigt presenterar Vetenskapsakademin (den kungliga) i en rapport att det bara finns ganska begränsade möjligheter att ersätta oljan med bioenergi. Det är egentligen inte nån stor överraskning.

Jag menar att summan av alla de rapporter som nu nästan dagligen kommer pekar väldigt tydligt på att vi måste drastiskt minska energianvändningen. Det är en enorm utmaning eftersom industrialismens framgångssaga till stor del bygger på hög energianvändning. Jag tror det handlar om en ny modell för samhället och det bygger sannolikt på andra sätt att värdera ett bra liv.

Framförallt måste vi på allvar göra upp med ”tillväxt” som politiskt mål. Tillväxtprofeterna har varit skickliga och nog så här långt lyckats göra trovärdigt att tillväxten rentav kan lösa miljöproblemen. ”Vi måste ju har resurser för att vi ska kunna lösa problemen” har låtit övertygande för många och dessutom, inte minst, har det varit det mest bekväma. Den allvarliga omprövningen har vi skjutit upp.

Det är ingen tvekan om att det är svårt att dra ner på bevämligheten. Jag kan inte låta bli att referera ett lite elakt exempel som jag hörde i programmet ”Ring P 1”. En person som ringde in och argumenterade för att vi måste ändra livsstil fick frågan vad hon själv kunde tänka sig. Efter en stund kom hon fram till att gratis kollektivtrafik kunde vara en bra åtgärd. Jag tror att vi måste vara beredda till lite större förändringar än vara beredda att åka buss gratis!

Snart är det jul – julhandeln kommer säker att slår rekord igen! Eller ska vi börja nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: