Höjda matpriser!

Nu börjar prishöjningarna på maten att slå igenom i butikerna. De flesta verkar vara överens om att det är högre efterfrågan av mat och konkurrens med energisektorn om grödorna som är förklaringen.

Det finns säkert många effektiviseringsmöjligheter som gör att matproduktionen kan öka. Men det finns ändå goda skäl att tro att behoven kommer att vara högre än tillgången. För en marknadsekonom är det lätt att lösa! Det är det som sker nu. Priset höjs tills efterfrågan inte blir högre än tillgången. Bra för bönderna och en del behöver säkert högre inkomster. Men det kan innebära hunger, kanske rentav svält för många om inte nån typ av omfördelning görs.

Tänk om flygbränslet ska konkurrera om grödorna/jordbruksmarken i ett läge när behoven är betydligt större än tillgången. I en värld med stora inkomstskillnader kan inte priset då få vara avgörande. Det är svårt att se att marknadsekonomin kommer att klara denna utmaning på ett rimligt sätt!

Jag betraktar mig som ”EU-skeptiker” och röstade nej i folkomröstningen om svenskt EU-medlemsskap 1994. Det var inte kritik mot EU´s jordbrukspolitik som var mina skäl. Tvärtom har jag sett en hel del skäl för EU´s jordbrukspolitik även om det funnits många märkliga inslag. EU´s jordbrukspolitik, som kallats planhushållning, har ju haft som syfte att behålla jordbruket i alla delar av Europa. Jag tror att det har varit bra. All jordbruksmark kommer att behövas men kanske inte till odling av tobak och vodka (spannmål till vodka).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: