Räknar polisen?

Ja, naturligtvis räknar polisen. Brott, alkoholkontroller, pengar och säkert mycket mera. Nu senast har polisen räknat ut hur mycket insatsen i Salem kostade.

 Det var 500 poliser i Salem i lördags. Kostnad: 6 miljoner!

Jag gjorde ett litet försök att få tillgång till  underlaget men jag gav upp. Polisen i Stockholm har en imponerande presstjänst (åtminstone kvantitativt) men där fanns inget sånt underlag och jag försökte inte gå vidare.

Jag tycker att 500 poliser borde kosta högst 2 miljoner kronor i lön. Kanske kan man ha bilar och sånt för 1 miljon (för en dag). Men på nåt sätt får polisen räkna lite hur man vill. Ingen journalist verkar har frågat om underlaget. Siffran 6 miljoner bara körs ut.

För nån månad sedan  beskrev polisen i Örebro hur man tvingades gör ”taxikörningar” av personer som skulle flyttas mellan olika typer av institutioner. Polisen ansåg sig få väldigt stora onödiga kostnader när två poliser i en välutrustad bil måste ta körningar som en taxichaffis borde ha tagit. Varför var man två? Hur räknar polisen? Behövs det två poliser till nåt som en  taxichaffis klarar? Eller har man ständigt ett påslag på 100 procent, som i Salem? Jo, nog räknar polisen – men hur?

Kanske finns det nån form av förklaringar men det stör mig att dessa märkliga besked aldrig ifrågasätts och därför heller inte ges nån förklaring. Polisen verkar på nåt sätt stå över vanlig granskning, alltså den granskning som handlar om den mer vardagloga verksamheten. Jag tror att kåranda och en stor satsning på presstjänsten har bäddat för detta.

Polisen granskas däremot ofta och hårt när det gäller mer spektakulära händelser, som grov våldsanvändning eller mindre lyckade polisinsatser. Och det är bra men det räcker inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: