Hur gick det på Bali?

Mötet på Bali är nu avslutat och många, ganska spretiga kommentarer har lämnats. Det är inte enkelt att få en bild av resultatet. FN’s egen hemsida har en hel del dokument men de är inte alldeles enkla att dra några slutsatser av. Läs själv och kommentera gärna.

 Det verkar ändå som om världens ledare tagit sig samman och enats om att vi har ett klimatproblem som måste hanteras och helst lösas. Det verkar också som om de förstår väldigt väl att det kommer att krävas stora omställningar. Dessvärre verkar några därför dra slutsatsen att det är andra länder som måste ta ansvaret.

Trots allt så måste USA’s agerande kritiseras! Alltså trots att USA gav efter alldeles innan förhandlingarna havererade och trots att USA mer eller mindre utfäst sig att halvera utsläppen fram till 2050.

Men USA borde vara drivande. USA har ett alldeles särskilt ansvar dels för att USA har styrkan och dels för att USA står för mycket stora utsläpp!

Den halvering som de utlovar kommer att innebära att genomsnittamerikanen kommer att släppa ut cirka dubbelt så mycket som genomsnittssvensken gör idag! Det räcker inte på långa vägar åtminstone inte om amerikanen ska ta samma ansvar som alla andra. Efter halveringen kommer genomsnittsamerikanen att släppa ut 5 gånger för mycket! Deras taktik är förstås att andra ska få betala ett högre pris, dvs många måste hamna under genomsnittet.

Kanske kan en ny ledning i USA att innebära en ny linje. Och det behövs, eftersom USA ska minska sina utsläpp med 90 %.

Dessvärre ökar styrkan i alla förslag som handlar om ekonomiska styrmedel som också ska styra fördelningen av utsläpp i olika länder/regioner. Det kommer att leda till enorma orättvisor och troligen mycket stora uppoffringar i fattiga länder och kanske också bland fattiga i de rika länderna. Var finns den mer vänsterinriktade diskussionen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: