Lita inte på Riksbanken!

Riksbanken hävdar att det är inflationsmålet och inget annat som är avgörande för räntepolitiken. Jag tycker inte det är bra att ha ett så enkelt mål som ska styra ett så viktigt politikområde, men det är det riksdagen och inte Riksbanken som kan ändra på.

Riksbanken har inte lyckats särskilt bra med inflationsmålet som innebär att inflationen ska vara 2 % men en felmarginal på en procentenhet åt varje håll. Riksbanken höll envist uppe räntorna under slutet av 90-talet och en bra bit in på 2000-talet och inflationen hamnade konsekvent under 2 %, ibland också under 1 %, alltså utanför den godkända felmarginalen. Priset blev en alltför hög arbetslöshet, men arbetslösheten har ju inte bekymrat Riksbanken.

Idag, 19 december, redovisades Riksbankens beslut om räntan, dvs den sk reporäntan. Räntan blir oförändrad. Trots fortsatt starkt inflationstryck men nu är inte riksbanken så betsämd längre. Jag påstår att den här gången är det börskurserna som är i fara! Börskurserna bekymrar uppenbarligen Riksbanken betydligt mer än arbetslösheten och därför avviker Riksbanken från sin räntepolitik!

Det har Riksbanken gjort åtminstone en gång tidigare. Det var i september 2001. Då hotades också börskurserna och Riksbanken hade extra sammanträde och sänkte räntan med 0,5 %! Det var alltså efter terrordåden i New York och Washington. Kanske var det rätt men varför har aldrig några andra faktorer än börskurserna fått Riksbanken att titta utanför inflationsmålet.

Det går inte att lita riksbanken! Nej,fel förstås! Aktieägarna kan lita på Riksbanken!

One Response to Lita inte på Riksbanken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: