Ett riktigt dåligt förslag.

EU’s miljöministrar säger sig vilja ta itu med koldioxidutsläppen från flyget – det är bra om det är sant. Deras förslag är dessvärre riktigt dåligt.

Miljöministrarna föreslår utsläppsrätter, jag är övertygad om att en koldioxidskatt skulle vara bättre. Men det riktigt dåliga är att 90 % av utsläppsrätterna ska ges till flygbolagen gratis! 10 % ska auktioneras ut, enligt förslaget från EU’s miljöministrar.

Flygresorna kommer att bli dyrare när flygbolagen kommer att ta betalt för utsläppsrätterna som har ett värde – det är ju själva idén med utsläppsrätterna. Det fina i kråksången, dvs för flygbolagen, är ju att de fått 90 % av utsläppsrätterna gratis! Pengar rakt ner i fickan på flygbolagen. För mig är det, trots allt, helt obegripligt hur demokratiskt(?) tillsatta ministrar kan tycka att det är rimligt att just flygbolagen ska tillföras pengar på det här sättet.

Jag tycker man skulle göra så här istället:

Inför en koldioxidskatt på flyget som motsvarar det som man nu räknar med att utsläppsrätterna kommer att kosta. En koldioxidskatt skulle kunna införas redan från 2009 men utsläppsrätterna kan börja användas först 2012 – så krångligt är det systemet.

Pengarna som kommer in från koldioxidskatten kan användas direkt till energisparåtgärder till exempel i offentligaägda byggnader (till exemeple skolor) i hela EU-området. Då blir det en direkt miljönytta med koldioxidskatten och en indirekt genom att efterfrågan på flyg minskar något, det gäller ju förstås i första hand personer med låga inkomster… vad annars?

Stoppa ministrarnas ovanligt tokiga förslag!

Sedan 2005 har vi ett system med utsläppsrätter som gäller större industrier och energianläggningar, cirka 700 anläggningar i Sverige och 14 000 i EU. Jag har skrivit en rapport om hur detta system fungerar – det är en ganska nedslående läsning. Rapporten var beställd av Hyresgästföreningen, region mitt. Om du är intresserad så skicka ett mejl med dina e-adress så skickar jag gärna rapporten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: