Är biobränslen lösningen?

Idag uppmärksammar EU att det finns en del problem med biobränslen. Tyvärr. Alltså, tyvärr så finns en del problem. Kritiken är inte ny men i entusiasmen och förhoppningen att hitta en relativt enkel lösning på klimatfrågan har kritiken inte riktigt trängt fram förrän nu.

Det är framförallt miljöproblemen med biobränslena som uppmärksammas av EU. Det går åt en hel del energi att förädla biomassa till fordonsbränsle, i en del fall så mycket att det inte blir nån koldioxidminskning alls jämfört med om bilen kördes på bensin. Men i hög grad handlar det om den avskogning som sker för att bered mark till grödor som ska odlas för att producera biobränsle, exempelvis palmolja.

Men det finns också starka fördelningspolitiska problem förknippat med biobränsle. Hur mycket biobränsle kan egentligen produceras på åkermark utan att det hotar möjligheten för alla att bli mätta. Ska vi tillåta att efterfrågan styr. Kan det betyda att en del kan åka omkring i jeepar drivna med biobränsle till priset av att svälten ökar.

Det är ju precis den frågan som Göran Rosenberg tar upp i sin kolumn i DN. Du kan hitta den artikeln om du tittar i mitt inlägg ”Ransonering?”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: