Centralbanken som brandkår!

Det kom lite snabbare och häftigare. Alltså brandkårsutryckningen från den amerikanska centralbanken för att förhindra börsraset. Nu kommer sannolikt den svenska riksbanken att följa efter, inte lika snabbt och inte lika stort men det kommer att vara en tydlig kursändring efter mer eller mindre ”utlovade” fortsatta räntehöjningar.

Kanske kan det vara rätt att en centralbank är brandkår och den amerikanska centralbanken har ju ett bredare uppdrag än den svenska, därför ska det bli extra intressant att höra hur den svenska riksbanken kommer att argumentera. Men givetvis måste man undra varför riksbankerna/centralbankerna tar fram de starka resurserna just när det är aktiemarknaden som svajar.

Det kan ju bero på att riksbankerna bryr sig mera om aktier än om arbetslösheten. Den svenska riksbanken låg envist på en hög ränta (under 90-talet) när arbetslösheten var hög och inflationen knappt mätbar. Kanske var det också då som aktiekurserna styrde…

Det kan förstås också bero på att en svajig börs kan ställa till stora problem i den reala ekonomin och för att undvika verkliga ssamhällsproblem måste riksbanken rädda börsen. Jag förmodar att det är så riksbanken kommer att argumentera. Lite om nedskrivna inflationsutsikter måste de väl lägga till – det är ju det som är det officiella målet.

Om det är så att en svajig börs kan ställa till problem borde börsen naturligtvis kontrolleras på nåt sätt. Eller på annat sätt minska börsens inflytande. Det låter nästan lite socialistiskt…

När riksbankens nästa räntebesked kommer bör underlaget och argumentationen granskas. Banken har ju en unik och självständig ställning, grundlagsskyddad! Förutsättningen och hela idén är ju att riksbanken ska kunna agera enbart med utgångspunkt i penningpolitiken. Jag tycker hela konstruktionen är fel och möjligen kommer vi att få ytterligare en bekräftelse på detta snart. När riksbanken kommer att visa att det inte är möjligt att agera bara för att klara inflationsmålet. Det kommer troligen att ske i februari.

Ställ riksbanken under demokratisk kontroll. Bredda riksbankens uppdrag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: