Helt OK med höjda elpriser, men…

Ganska bra, men förmodligen otillräckligt. EU-kommissionens förslag till klimatpolitik alltså. Och lite svårgenomtränglig, åtminstone med den information jag hittat. Förhoppningsvis leder det till minskade utsläpp av koldioxid med 20 % (från 1990 – 2020). Otillräckligt men ändå.

Höjda elpriser är en oundviklig följd och det är därför förstås helt OK. Men: En sannolik effekt av höjda elpriser kommer att vara ökade vinster till elproducerande företag. Under 2005 och 2006 ökade elföretagens vinster med 30 miljarder, bara till följd av de prisökningar som utsläppsrätterna ledde till. Utsläppsrätter som inte hade nån som helst miljöeffekt.

En mycket liten del av ”extravinsterna” togs in som skatt under 2006 och (faktiskt) den borgerliga regeringen har ytterligare höjt skatterna för att ”ta hem” en del av ”extravinsterna”. När riksdagen första gången höjde skatten (2005) så motsatte sig de borgerliga partierna detta, men det är bra att de ändrat sig.

Min poäng är egentligen att så här stora politiska regleringar som nu ska införas kommer att leda till att många tillgångar kommer att öka kraftigt i värde. Samtidigt som många andra kommer att pressas ekonomiskt av höjda priser på energi, transporter och mat. Det är nödvändigt att genomföra de politiska åtgärderna (och troligen ännu mer) men de bör följas av en fördelningspolitik som gör bördorna rimligt rättvisa att bära.

Jag är väldigt förvånad över att nästan ingen tar upp just de fördelningspolitiska frågorna. Mellan länderna görs en sorts fördelningspolitik, och det är nog rimligt, men det det räcker förstås inte.

Höjda skatter på vattenkraft, kärnkraft och mark borde vara självklara följder av EU´s klimatpolitik. En del av pengarna borde kunna användas till barnbidrag men även andra ekonomiska stöd som gynnar familjer med pressade ekonomiska förhållanden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: