Brandkår igen!

Den amerikanska centralbanken har ryckt igen. Den förra räntesänkningen, för en dryg vecka sen, på 0,75 % räckte inte. Igår ryckte banken ut igen och sänkte med 0,5 %. Det verkar inte ha räckt den är gången heller. Börserna fortsatte neråt.

 Kanske är det rätt med en lägre ränta men varför först nu. Det var ju i somras som amerikaner med låga och måttliga inkomster började få på problem med sina räntebetalningar. Många har tvingats lämna sina hem. Men det är nu, när börserna tydligt börjar påverkas som centralbanken reagerar.

Den 12 februari ska den svenska riksbanken besluta om styrräntan. En höjning hängde i luften redan vid sammanträdet den 18 december och en ledamot föreslog en räntehöjning. Nu har ju också den svenska börsen svajat betänkligt. De senaste inflationssiffrorna är snarare högre än väntat. Det ska bli intressant att se hur riksbanken reagerar. Jag tror de väljer börsen! När börsen gått hyggligt har riksbanken alltid hävdat stor trohet mot inflationsmålet, som ju är riksbankens mål för penningpolitiken. Det kostade ganska stor arbetslöshet under flera år i slutet av 90-talet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: